Kokosmelk is voor mij al jaren een favoriete lekkernij, maar nu ik vegan kook (dus geen vlees en vis maar ook geen ei en kaas en melk), kan ik helemaal niet meer zonder. Heerlijk, een fantastische vervanger van zuivel.

Meestal koop ik kokosmelk bij de Toko, maar soms bij de suup. Maarre: moet je die ingredientenlijst zien van de kokosmelk bij de suup, merk Inproba, het zit in plastic flesjes met veel geel en een rode dop: Water, 12% kokospoeder (kokosmelk, maltodextrine, natriumcaseïnaat (melk)), suiker, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat. Vetgehalte 7,9 g per 100 g

Dat is dus geeneens vegan. En er zit maar 12% kokospoeder in, wat als ik het goed lees, deels bestaat uit andere dingen (zie de haakjes in de lijst)

En dat zal allemaal wel toegelaten en goedgekeurd en supergezond zijn, maar ik had er niet om gevraagd. Ik wil kokosmelk. Ik kijk op de ingrediëntenlijst van een groen pakje merk Aroy-D: 60% kokos, water. Dat lijkt er meer op.  19 gram vet per 100 g, bijna kokosroom!

Kokosmelk is geen melk uit een kokosnoot. Wat je uit zo’n noot giet, is kokoswater. Kokosmelk maak je door kokosvlees uit te persen met water, het liefst met kokoswater. Er zijn twee kwaliteiten: de eerste persing is dik en heet kokosroom. Als je de droge pulp die na die persing overblijft vermengt met water, krijg je kokosmelk.

Nog wat gegoogel naar andere merken die ik wel eens koop:

Go-Tan: paarse pakjes: Kokosnoot extract (75%), water en 17,8 g vet per 100 g

Fair-Trade, lichtblauw blik: kokosmelk , stabilisatoren (E466, E412) en 17,2 g vet per 100 g

Nutco: oranje blik: kokosmelk, conserveermiddel (E224) en 5 g vet per 100 g.

Ik wist niet dat er zo’n groot verschil tussen die merken zat. Nuttig hoor, om eens de bril mee te nemen naar de winkel. Moet ik vaker doen.

Advertenties