Is het tijdperk van het oerNederlandse rijtjeshuis voorbij? OerNederlands ja, want Nederland is in Europa kampioen rijtjeshuiswonen. Waarbij het rijtje uit minimaal twee huizen bestaat.

Maar de populariteit neemt af in Nederland.  En dat heeft verscheidene oorzaken:

  1. Steeds meer jongeren kiezen voor een appartement in de stad. Dat was voorheen ook zo, maar jongeren worden steeds ouder. Dertigers leven als jongeren, waar ze in de zeventiger jaren allang met een gezin in een rijtjeshuis waren aanbeland.
  2. Het percentage alleenstaanden neemt toe en het rijtjeshuis is minder op hun woonwensen toegesneden.  Een huis met drie slaapkamers boven is niet het optimale eenpersoonshuis. Jongeren willen een soort studio. Ouderen willen gelijkvloers wonen.
  3. Steeds meer alleenstaanden wonen een tiental jaren alleen (na scheiding, overlijden partner of omdat ze nooit samen hebben gewoond) en verlangen dan toch weer naar gezelligheid in huis: naar een woning die je kunt delen met vrienden zonder samen te wonen. Ouderen gingen vroeger al vrij jong naar een bejaardentehuis, maar blijven nu zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Eenzaamheid ligt op de loer. Alleenstaande vijftigers van nu vrezen de eenzaamheid en zijn op zoek naar manieren om samen met anderen in een huis oud te worden.
  4. Steeds meer mensen werken flex, hoppen van klus naar klus in verschillende regio’s van het land. Zij moeten kiezen tussen lange reistijden en verhuizen. Dit verklaart de opkomst van flexibele woonvormen, gemeubileerde appartementen, shortstay-hotels. Of ze willen een huis op wielen: een tiny-house, de moderne hightech vorm van de aloude woonwagen, die je meeverhuist naar je volgende klus. Er wordt geëxperimenteerd met containerwoningen die je gemeubileerd en al kunt verhuizen.
  5.  Steeds meer mensen vinden groot wonen minder belangrijk. Ze zien wonen als iets dat moet maar waar niet de helft van je inkomen heen hoeft. Ze wonen graag scheef: met hun hogere inkomens willen ze in een sociale woning. Dat klopt niet, want die woningen zijn met gemeenschapsgeld gebouwd voor mensen die anders geen woning kunnen betalen. Maar het geeft een tendens aan: mensen willen minder besteden aan het wonen en wonen liever klein en goedkoop dan duur en groot.

Nieuwigheden zoals kangoeroewonen, hofjeswonen, woningdelen en tiny-houses groeien van een duister hoekje op internet uit tot tendensen waar gemeenten rekening mee gaan houden.

Ik zie mezelf niet oud worden in mijn huidige rijtjeshuis. Ik wil over vijf jaar in een minihuis op wielen wonen (op een terrein met andere tiny-house bewoners), of in een soort groepswoning, in een hofje, in een soort hotel. Het lijkt me allemaal wel wat, maar ik wil niet in mijn eentje oud worden.

Hoe zie jij dat?