Doe ik eigenlijk wel wat ik fijn vind? Of houd ik me een lachspiegel voor, waarin ik wel herkenbaar ben maar anders dan in het echt? Zou best kunnen. Ik heb hobby’s die ik eigenlijk helemaal niet (meer?) leuk vind. Tijd voor verandering. Maar dat vergt enige eerlijkheid naar mezelf.

  • breien: wat ik leuk vind, echt leuk, is het uitvogelen van nieuwe patronen. Puzzelen dus. Het breien zelf vind ik vaak maar saai. Ik heb bovendien gemerkt dat breien net zo slecht is voor mijn ogen als staren naar een schermpje. Ik neem me voor alleen nog kleine dingetjes te breien met veel afwisseling en ingewikkelde modellen en patronen. Zoals sokken en handschoenen. Ik ga geen truien en vesten meer breien. Twee paar sokken en een paar wanten per jaar lijkt me wel voldoende.
  • naaien: daarvoor geldt net zoiets. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken, niet om eindeloos achter die machine te zitten. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het maken van mijn eigen lingerie. Dat is leuk! Onzichtbaar voor de wereld draag ik de mooiste creaties. Maar ik stop met het naaien van kleren voor mezelf die veel werk kosten en me niet staan. Ook ga ik door met het naaien van tassen. Dat gaat ook meer om het ontwerpen dan om het naaien zelf en is leuk gepruts. Drie slips, een BH en een tas per jaar lijkt me wel voldoende.
  • inmaken: elke augustus plukte ik bramen en vlierbessen en maakte daar jam van. Die vond gretig aftrek in mijn grote huishouden. Maar die tijd is voorbij. Ik heb nog steeds jam uit 2014 in de kelder! Ik stop ermee. De bramen en vlierbessen zijn voor de vogels. Twee potjes jam en een potje chutney, en dat dan direct oppeuzelen als het nog vers is, lijkt me meer dan genoeg.

Zo, dat staat op papier. Dat betekent dat ik ook geen jampotjes meer hoef te bewaren, aan een meter tricot per jaar genoeg heb en nog maar drie bolletjes sokkenwol per jaar hoef te kopen. Het betekent dat al het breigaren weg kan dat niet geschikt is voor wanten en sokken. Dat ik daar echt geen lappendeken van ga breien. Dat alle stoffen weg kunnen waar ik geen lingerie en geen tas van wil maken.

Ik denk dat dit heel veel rust geeft. Want nu staren al die kisten en dozen met garen, lappen, potjes en flesjes me aan en geven me een schuldgevoel. Ik doe deze week alles weg.