Hoe deden Nederlanders dat vroeger toch in de winter? In hun huizen met enkelsteens muren, enkele ruiten, koude vloer en koude zolder. Nou, deels leden ze kou. En deels verzonnen ze zelf slimme oplossingen. Hier vijf ouderwetse tips om het warm te hebben in de winter zonder dat je gas verstookt.

  • Leg dikke dekens en dekbedden op alle bedden. Verwarm een bed voor met een kruik. Dan kan de kachel ’s nachts uit. Ik herinner me rijp op dekens en ijsbloemen op ruiten. Dit wordt weer een actuele tip nu nieuwe huizen niet meer aangesloten worden op aardgas. Verwarmen moet anders!
  • Kleed je warm aan. Met een dikke zelfgebreide trui. En warm ondergoed: bij de Hema verkopen ze heerlijk warm ondergoed met lange mouwen en lange pijpen. Geef alle huisgenoten twee sets plus goede warme pantoffels. Zo houdt iedereen zichzelf warm, dan kan het huis kouder blijven. Ik kom nog steeds mensen tegen die ook in de winter in Tshirt of katoenen hoodie rondlopen ‘ja dat vind ik lekker’.
  • Ouderwetse gordijnen zijn van velours en gevoerd. Dat houdt heel wat kou tegen. Voor de buitendeuren en tussendeuren naar onverwarmde ruimtes hingen tochtgordijnen. Dikke velours gordijnen zijn soms te koop bij de Kringloop. Op de grond en op de vensterbank lagen tochtslangen
  • Doe lange wijde rokken aan en zet je voeten op een stoof met daarin een test met een gloeiend kooltje. Genieten maar.
  • Doe tussendeuren in huis dicht en ga met alle huisgenoten in een ruimte zitten. Rond de eettafel. Dan hoeft alleen daar de verwarming aan.
  • Blijf in beweging: koud? ga hout hakken, stofzuigen of brood bakken.