radiatorTja, en dan ben je lekker bewust bezig helemaal volgens het boekje, lekker warm aangekleed met een wintertrui en warme kniekousen, en dan ga je ergens heen en dan zit je dus te puffen.

Met rode wangetjes en zwetend zit ik in mijn winterkleren in het stadhuis

Vroeger was het thuis rond de kolenkachel in de woonkamer wel lekker warm, maar de buitenwereld was koud. Althans koud genoeg om de hele dag een zelfgebreide wintertrui aan te hebben. Volgens mij hadden al mijn klasgenoten de hele winter een trui aan, op de lagere school en op de middelbare school. Ook als studenten hadden we ’s winters truien aan: blijkbaar was het in de gebouwen van WageningenUR toen veel kouder dan nu.

Want ook daar zat ik vandaag dus te puffen en zag ik om me heen mensen in shirts en overhemden.

‘We moeten terug in ons fossiele brandstofgebruik, maar met behoud van dezelfde luxe.’ Nou mensen, dat hoeft dus helemaal niet. Als we nou overal binnen de verwarming een graad kouder zetten, dan kunnen we met zijn allen weer echt gaan voor de wintergarderobe. Dus niet alleen thuis maar ook in kantoren, op scholen en in alle overheidsgebouwen. Een donkerrode pullover onder een blauw pak staat reuze chique. Een wollen mantelpakje ook. Yes we can. Maar we willen niet.

In heel veel landen zijn gebouwen onverwarmd. In Angola bijvoorbeeld. Ik hoor je denken, ja in Afrika, daar is het altijd heet. Nou dat is echt onzin. In Lubango (waar ik woonde) is het in juni gemiddeld 15 graden, en dan is het binnen dus ook 15 graden.

Een graad kouder in alle grote kantoren, winkels en scholen, dat moet toch heel veel gas schelen. En daar kunnen we toch best weer aan wennen?

Want het alternatief is dat we over een twintigtal jaren……

 

 

 

Advertenties