800px-kotatsu-tastefultn
kotatsu-japanese-heating-bed-table-25-jpg-650x0_q70_crop-smartHier een paar geweldige oplossingen uit andere landen om het binnen behaaglijk te maken in de winter. Eerst Japan, altijd in voor iets anders eigens:  de kotatsu (met dank aan een blog-lezeres, dank je wel voor de tip). Volgens de eerste foto (wikipedia) uitstekend geschikt voor gamers. Poezen vinden een kotatsu helemaal geweldig. Onder het tafeltje hangt een electrisch kacheltje! De tweede afbeelding komt van de groene website treehugger.com. Volgens die website kun je het maken met een Ikea Lack tafeltje, maar moet je wel een speciaal kotatsu electrisch kacheltje gebruiken en dat aan de onderkant tegen het tafeltje bevestigen, en niet zelf iets gaan knutselen met een straalkacheltje of petroleumbrander. Brandgevaar, lijkt me duidelijk. Zie je jezelf al koffie drinken met je buurvrouw? Oh wat zal Poes me dankbaar aankijken als ik dit zou maken.

sandalaiIn Afghanistan is het ’s winters heel erg koud, veel kouder dan hier in ons gematigde kikkerlandje. Afghanistan heeft geen gasbel dus geen CV in de huizen. Hoe houden mensen het daar warm? Met een sandali! Lage tafel, plaid erop die tot op de grond hangt en eronder een kacheltje. Lekker zitten op dikke kussens en je benen blijven warm. Op het plaatje een vrij hoge tafel, op andere sites zie ik veel lagere, wat me overigens nog brandgevaarlijker lijkt, maar daar zeuren we vandaag niet over. De mannen op het plaatje lezen en discussiëren over de plaatselijke politiek en de vrouwen zitten er gezellig bij te breien denk ik zo. Althans op dit plaatje. Kinderen mogen niet onder de tafel ravotten, lijkt me duidelijk. Die man links achterin moet voor straf in de hoek staan omdat hij het kacheltje had omgeschopt of zo. Hoeveel slachtoffers met brandwonden er zijn, vertelt de website niet. In Iran bestaat iets dergelijks, en heet daar een korsi. Prachtige foto’s op internet van gezinnen rond lage tafels waarover zware kleden zijn gedrapeerd. Ja die foto’s had ik wel eerder gezien, maar daaronder zit dus een lekker kacheltje.

In Spanje bestaat iets dergelijks, de mesa camilla. Dit is een rond houten tafeltje met twee bladen boven elkaar, en in de onderste een uitsparing voor iets waarin je een smeulend vuurtje doet. Tegenwoordig ook met een electrisch kacheltje. De foto’s op internet toont saaie tafeltjes met truttige kleden erop.

En in Nederland? De ouderwetse stoof lijkt er op. Ha, blijkbaar is Nederland altijd een individualistische samenleving geweest: een stoof is een eenpersoons kotatsu. Mijn oma gebruikte een stoof. Vermoedelijk zat poes ook onder haar rok, net als Japanse Poes onder de kotatsu. Oma haalde met een pook een kooltje uit de kolenkachel, deed dat in een test, zette die test in een stoof, ging zitten, zette haar voeten op de stoof, drapeerde haar lange rok om de stoof heen en ging sokken stoppen. Nou dat is toch wel echt een verzameling ouderwetsheid bij elkaar. Volgens mij snapt Zoon3 (22) alleen het deel ‘oma ging zitten’ uit deze zin.

Heeft een stoof weer een toekomst? Bijvoorbeeld met een kruik erin? Of zie je meer iets in de kotatsu?