Sommige klusjes komen zo elk half jaar terug, dus ook de columns van mij hierover! Sorry hoor, het leven is nou eenmaal een cyclus.

Dinsdag had ik een dagje vrij, mijn eerste sinds kerstmis (jaja, iedereen vakantie, ik aan het werk. Iedereen aan het werk, ik een dagje vrij), en bedacht me dat Zoon3 wel weer wat ondergoed kan gebruiken. Ik zeg het zo vaak: het zelf maken van ondergoed is superbevredigend. En niet moeilijker dan een Echt Kledingstuk. En mocht het niet supernetjes worden, dan is dat helemaal niet erg: niemand die het ziet en Zoon maalt er niks om.

Zoon3 had nog een oud T-shirt waar prima een onderbroek van gemaakt kan worden. Dat past precies, ook al denk je misschien dat een T-shirt veel groter is dan een onderbroek. Het gemakkelijkst is een T-shirt zonder zijnaden, dan ben je flexibeler in het neerleggen van de patroondelen. Knip de mouwen, schoudernaden en de hals eraf. Een T-shirt met opdruk vouw je middenvoor doormidden zodat die opdruk een beetje symmetrisch op de broek komt.

Een jaar of twee geleden had ik een patroon gemaakt van zijn favoriete onderbroek. Het patroon had ik geknipt van een katoenen lap, en dat kan ik iedereen aanraden: een patroon dat je vaak wilt gebruiken, kun je beter van stof maken dan van papier. Stof scheurt niet, je kunt er eeuwig spelden inspelden, maar dat is vaak niet nodig want stoffen patroondelen blijven goed liggen. Tip: als je zo zelf een patroon maakt, knip dan meteen naden aan je patroon. Op zijn Amerikaans, maar niet alles uit Amerika is een slecht idee. Een patroon dat naar wens is, kun je jaren blijven gebruiken zolang je slachtoffer niet groeit of dikker wordt.

Zoons favoriete onderbroek bestaat uit zeven lapjes. Waarvan middenvoor, de tok zeg maar, dubbel genomen moet worden, dus negen lapjes in totaal! Die negen lapjes passen precies uit het kapotte T-shirt van hemzelf. Ik leg de patroondelen op het dubbelgevouwen T-shirt en knip alles uit.  Ook knip ik een stuk breed elastiek (als het kan hergebruik je natuurlijk het elastiek van een oude broek, maar die heb ik nu niet) op de juiste lengte.

Het naaien is vrij veel werk. Ik begin middenvoor met de dubbele tok. Elke naad stik ik met een lichte zigzag en vervolgens zigzag ik de naad dubbel af. Dat hoeft niet maar ziet er ‘gekocht’ uit. Als de negen lapjes aan elkaar zitten, stik ik een zoompje in de pijpjes en het elastiek aan de taillekant.

Al met al is het toch ruim een uur werk. Is dit de moeite waard? Een uur werk waarmee je zeg 7 euro uitspaart, vind ik redelijk verdiend  thuiswerk. Maar daar gaat het me niet alleen om. Ik vind dat we anders moeten leven: ik vind het niet goed om een oud T-shirt dat verder nog goede stof is en een stuk elastiek weg te gooien en dan maar weer iets nieuws te kopen.

Vind je dit overdreven?