Stroomstoringen! Hier halen ze de krant “Twee wijken van de gemeente W hebben drie kwartier zonder stroom gezeten. Mensen waren bang voor hun etenswaren in de diepvries. Experts schatten de economische schade op 3 miljoen.” Zoiets.

Omdat stroomstoringen in Afrika behoren bij het dagelijkse leven, zagen we stroom niet als basisbehoefte maar als fijn luxeding als het er was. Zoiets als een jacuzzi hier: heerlijk als het er is, maar je kunt zonder.

Mijn huishouden had ik, na jaren ervaring met stroomstoringen, volledig off-the-grid ingericht. Als er een stroomstoring was, ging het leven door. Was dat overdag, merkten we het niet eens.

We hadden zeven grote olielampen, met van die prachtige glazen kappen erboven. Hier misschien wel te koop in wooninrichtingswinkels als romantisch vintage snuisterij op de vensterbank, maar gebruiken ho maar. We hadden ook lampen op elektriciteit, maar enkele cruciaal geplaatste olielampen gingen sowieso aan: in het donker is het heel lastig om een lamp te vinden en aan te steken. Vooral omdat de lucifers er niet naast lagen en ook nooit op de plek waar ze wel moesten liggen.

Mijn Singer naaimachine had ook geen stroom nodig. In periodes zonder stroom konden we gewoon doorgaan met kleren naaien en repareren, terwijl de computer allang was uitgevallen. Ook ons personeel en mijn kinderen gebruikten die machine dagelijks. Overigens vertelde een Singerman mij eens dat dit model, zo’n zwarte met van die prachtige koperen versieringen, nog altijd het meest verkochte model is. Dat verbaast me niet, want heel India, China, rest van Azië en Afrika staat vol met dit model. Meestal aangedreven met de voeten, prachtig en vooral zo handig waar geen stroom is. En loeisterk, zonder probleem naai je er dikke jeans mee aan elkaar.

In Angola viel een elektriciteitspaal om en het duurde 6 maanden voor die weer overeind stond. Zoon123 herinneren zich er niets van, hebben er niets van gemerkt want ons leven ging gewoon door.

Kennis had een elektrische vleesmolen, ik een handvleesmolen. Zij had een elektrische naaimachine, ik een handmachine. Zij kookte elektrisch, wij op gasflessen. Zij had elektrische keukenapparatuur in Nederland gekocht en ik had alles ter plekke gekocht dus niet elektrisch. Niet dat ik nu zo geweldig ben, maar ik was inmiddels een jaar of 12 zo bezig, en voor haar was het een eenmalig contract van 2 jaar en dan weer terug naar huis. Nog steeds gebruik ik mijn handmixer en heb ik geen koffiezetapparaat. De naaimachine en vleesmolen heb ik daar achtergelaten, helaas helaas. De frietpan heb ik nog wel, zwart met een inzetmandje.

Waar heb je nog meer stroom voor nodig? De TV bleef uit bij een stroomstoring. De computer stopte met werken en wij dus ook: we hadden een accusysteem waardoor we nog net alles konden opslaan en daarna ging hij uit. Bezoekers van het Hoofdkantoor (Europa, VS), werden dan helemaal gek, want ze moesten nog dit en dat had een deadline en het maandrapport moest echt de deur uit, maar jammer dan. De koelkast werd langzaam warm dus aten we in zo’n geval snel de diepvries leeg. Die uiteraard nooit zo vol was, want we hielden rekening met stroomstoringen he. Ooh warm water, misschien heb ik dat wel het meest gemist, een warme douche in de ochtend. Maar goed, daarvoor heb je ook stromend water nodig….

What else? Off-the-grid leven, eitje als er geen stroom is.

 

 

Advertenties