Vorig jaar schreef ik hoe ik Moeder per telefoon door het aanvragen van een DigiD heen loodste zodat ze daarna haar belastingaangifte zou kunnen invullen samen met iemand van de belastingdienst zelf, op hun kantoor. Maar oke, Moeder is 87 en digibeet. Ze kan een e-mailtje lezen, maar dan moet daar geen bijlage bij zitten.

Maar niet alleen ouderen zijn digibeet, en ook niet alleen laagopgeleiden of analfabeten. Er zijn praktisch digibete politici, leraren, hoogleraren, van alles. Ze weten wel hoe een computer werkt, maar het blijft ploeteren en al die vernieuwingen elke paar jaar gaan sowieso te snel. Gelukkig hebben ze mensen om hen heen waardoor ze functioneren in een steeds sneller veranderende samenleving.

Het zijn ook niet alleen ouderen die niet met een computer om kunnen gaan. Jongeren die met hun handen werken, kunnen best als hobby hele avonden gamen, maar dat wil niet zeggen dat ze weten hoe een DigiD en online belastingaangifte werkt.

Kortom, ik vind dat de overheid van Nederland altijd ook niet digitaal bereikbaar moet zijn. Dat alle informatie ook niet-digitaal beschikbaar is. Dat alle procedures en alle aanvraagformulieren, zeg maar alle verkeer tussen jou en de overheid, ook via niet-digitale weg moet kunnen.

Dit wil ik aanstaande maandag in de raadsvergadering van Wageningen inbrengen. Graag jullie reacties: zin of onzin?