Wat is beter, een fleecetrui of een wollen trui? Nou je snapt hem, anders had ik het niet aangekaart, een fleecetrui dus. Beter voor het milieu dan he, duurzamer, minder vervuilend.

Bah.

In de koffieautomaat op kantoor zijn plastic bekertjes beter dan afwasbare koffiemokken en ook dan kartonnen bekertjes. En dan komt er een redenering over de grondstoffen die nodig zijn voor de aardewerken mok en het vele hete afwaswater. En dat er voor een kartonnen bekertje bomen gekapt moeten worden. Dus dat een plastic bekertje beter is, mits gerecycled, dat dan weer wel.

Ik lees dat plastic zakjes in de supermarkt, bakker en groentewinkel en zo beter zijn dan papieren zakjes. Met ongeveer dezelfde redenering: voor het maken van papieren zakjes moet je bomen omhakken. Een plastic zakje is twee druppels olie.

Ik lees dat wegwerpluiers qua milieulast gelijk zijn aan wasbare. Immers, die wasbare luiers moeten eerst geproduceerd worden met heel veel vreselijk waterverspillend katoen, en vervolgens in heet water met zeep gewassen worden. Wegwerpluiers zouden dan gunstiger uitpakken.

En nu lees ik dat een trui van fleece of acryl gunstiger uitpakt dan een zuiver wollen trui. Immers, de milieulast van het voeden van al die schapen is groter dan die paar gram polyester of acryl. Behalve dan het miniprobleempje van de microplastics in de oceaan dat fleece veroorzaakt.

Bah, ik houd hier niet van. Er klopt iets niet aan de berekening, ik wil er niet aan. Eenmalige producten die je daarna weggooit, met olie als grondstof mogen niet duurzamer zijn dan natuurlijke grondstoffen. Straks krijgen we nog het advies om alleen nog plastic wegwerpservies te gebruiken, want afwassen is zo slecht voor het milieu. En wegwerpkleding (nou dat hebben we al bijna), want kleren wassen is zo slecht, je kunt je shirts beter na een week dragen weggooien en nieuw kopen. Zitten we dan met ons goede gedrag, op naar de Primark, want o zo duurzaam.

Dit mag niet zo zijn.

 

Advertenties