Zelf verven van je kleren is een geweldige manier om je garderobe op te frissen. Hier wat tips.

  1. Wie zelf verft hoeft niet meer op kleur te letten in de uitverkoop. Dus als je een prachtige kwaliteitsbroek tegenkomt voor een leuke prijs maar met de verkeerde kleur: koop en verf. Ik loop niet graag in tweedehandskleren, maar na verven zijn ze van mij.
  2. Het is gemakkelijk lichte kleren donker te verven, andersom is wat hopelozer. Naden, knopen en ritsen nemen meestal geen verf op, of kleuren in elk geval anders. Dus een roze broek wordt grijs, naden en knopen blijven roze. Katoen neemt goed verf op, polyester veel minder. Dat levert vaak leuke resultaten op die je van te voren echt niet verwacht. Stiksels, kraagjes, kant vallen des te meer op. Wow!
  3. Zelf geverfde kleren uit een verfbad passen altijd bij elkaar, terwijl de oorspronkelijke kleur heel verschillend was. De uiteindelijke kleur hangt af van het materiaal en de oorspronkelijke kleur, maar de toon is hetzelfde.
  4. Een keer per jaar houd ik klerenverfdag. Dat is een fijne vernieuwing van mijn garderobe. In plaats van nieuwe kleren te kopen, verf ik een aantal kleren die ik vanwege de kleur weinig draag. Gisteren heb ik twee roze broeken, een rood shirt en een roze kanten shirt grijs geverfd. Want een roze broek….
  5. Zoals alles in het leven, moet je het proces een beetje stroomlijnen. Ik heb een aantal jaar geleden speciaal hiervoor een hele grote pan gekocht (tweedehands). Die staat in de kelder te wachten tot het weer klerenverfdag is. Erin ligt een roerstaaf die inmiddels alle kleuren van de regenboog gehad heeft en een paar rubberen handschoenen. Verder zet ik  een emmer klaar om de geverfde kleren mee naar buiten te nemen en doe ik een schort voor. Spoelen doe ik in de gootsteen. Vanaf het pakken van de pan tot aan het ophangen van de geverfde kleren aan de waslijn (buiten!) duurt anderhalf uur.
  6. De verf lijkt me absoluut niet goed voor het milieu. Toch zie ik geen andere oplossing dan het verfwater door de gootsteen te spoelen. Maar ja, een broek weggooien omdat hij de verkeerde kleur heeft en dan een andere kopen, is vast nog erger. Kent iemand ecoverf?

Verf jij wel eens kleren?