Maandag was ik vrij en het was zo’n heerlijke dag dat ik op zoek ging naar dingetjes om buiten te doen. Dat werd dus een dagje kamerplanten verpotten met daartussendoor eindeloze koffiepauzes, krantleespauzes, kletspauzes en poeskampauzes. Genieten dus.

En net als alles, probeer ik het plantjes verpotten een beetje te stroomlijnen. Dus ik zette alle kamerplanten uit het hele huis op het terras, netjes op volgorde van grootte. ooh wat een orde en netheid, ik leek wel een huisvrouw. Zak potgrond, potten, potjes, schoteltjes en een grote bak, die speciaal hiervoor in de schuur vol potten en scherven staat te wachten op de eerste vrije lentedag, tevoorschijn gehaald en de pret kon beginnen.

Al mijn planten kregen een beurt. Nou, bijna allemaal, want de pauzes duurden te lang en er waren ook nog andere dingen te doen. Zoals fractievergaderen, koken, eten, kletsen, viool spelen en schrijven.

Ja sorry, ik ben niet zo goed in rechtdoor denken, dat hoofd van me springt weer overal heen.

Goed, alle grotere planten kregen een beurt. Uit de pot halen, wortels bekijken, oude potscherven tussen de wortels vandaan peuteren, zoute bovengrond afschrapen, dorre bladeren wegknippen en weer terug in de pot zetten maar dan met verse aarde. Of in een pot een maatje groter: daarom is het handig met de grootste planten te beginnen: in theorie koop je een grote pot erbij en schuiven alle planten een maat door. Ooh wat staat de praktijk ver van deze theorie. Ik verwende ze met een lekkere maaltijd van water met een of ander bruin spul erdoor en een sproeibeurt, en klaar.

Bladplanten kregen een mooie plek op het terras: ik wil zomers geen planten in huis, ze mogen allemaal buiten van het zonnetje genieten. Cactussen en vetplanten staan verspreid in het huis. Vanmorgen keken die me dankbaar aan. Ze hebben zin in de lente en van de zomertijd hebben ze geen last.