Een beuken-eikenbos of voedselrijke grond lijkt van nature al op een voedselbos. In dit bos groeien veel eetbare planten, en daar kunnen we goed gebruik van maken bij het maken van een eetbare schaduwtuin. Niet alles wat we laten groeien hoeft voor ons eetbaar te zijn, ook vlinderplanten en bijenplanten en planten met bessen voor vogels laten we ook graag groeien. Ook passen we in zo’n voedselbos zonder moeite de zeven plantenlagen toe.  Dus bij het maken van een plan voor een border vol eetbare planten in een schaduwtuin onder een grote eikenboom, laten we ons leiden door dit natuurlijke bos.

permagroen

Kunnen jullie me helpen met een border vol eetbare planten?

Het is een eenvoudige vraag en het uiteindelijke beplantingsplan ziet er ook eenvoudig uit. maar daar gaat een gestructureerd ontwerpproces aan vooraf, en dat bestaat uit de volgende stappen:

1 omgevingsfactoren

De border ligt in een beschutte hoek van een schaduwtuin onder een grote eik en vlier. We maken een basiskaart met daarop het noorden en aanwezige muren. Door de muren is wind geen factor. Links van de border is het terras dat uitkomt op de keuken. De muur rechts is van een schuur met een dakgoot. De muur aan de bovenkant van de tekening is de scheidingsmuur met een openbaar voetpad naar de achterkant van de huizen.

2 het natuurlijke ecosysteem

In deze tuin wordt niet veel getuinierd: de plantengroei bestaat uit natuurlijke plantengroei, anderen zouden het onkruid noemen, dat in toom wordt gehouden. Er groeit vooral Braam, Robertskruid…

View original post 939 woorden meer