Een stoompan bestaat uit drie delen: pan, stoominzet met gaatjes onderin en deksel. Dat deksel moet goed passen zodat de stoom zoveel mogelijk in de pan blijft. Ik kook er groenten en aardappelen in en sinds een week warm ik er ook rijst van gisteren in op. Superhandig.

Mijn stoompan is vintage oud. Ik heb hem in twee delen tweedehands gekocht. Eerst zag ik ergens een mooie oude gave pan van wolkjes emaille, en maanden later zag ik ergens anders een stoominzet van hetzelfde wolkjes emaille en ik gokte dat het wel zou passen. En ja hoor, alsof het een set is. Maar dan wel met twee deksels, waarvan eentje dus overbodig is. Heerlijk, die gestandaardiseerde maten nog voor de EU maar bedacht werd.

En dat komt omdat al het wolkjes emaille van dezelfde fabriek komt: BK (Berk uit Kampen) en die hebben nooit de maten en modellen veranderd. Dus alles past op en in elkaar, ook als je pan van oma en je deksel nieuw gekocht is. Superduurzaam, zo kunnen je pannen van generatie op generatie doorgegeven worden.

Dat grijze wolkjes emaille is dus typisch hollands. BK heeft altijd geheim gehouden hoe ze het maakten, en nu maken het niet meer! Hoe jammer. Het doet nogal ouderwets aan en ik vind het leuk. Het is veel tweedehands te koop, maar mijn keuken is vol genoeg. Bovendien koop ik niets waar stukjes emaille af zijn. Hoewel daaronder gewoon ijzer zit, maar het emaille zelf bevat uiteraard kleurstoffen, en of die vroeger zo veilig waren, vraag ik me af. Zolang het emaille heel is, is er niets aan de hand.

Koken met een stoompan is eenvoudig: ik doe een laagje water in de pan en zet die op het gas. De groente of aardappelen gooi ik in de stoominzet, en die gebruik ik eerst als vergiet. Daarna zet ik de stoominzet-met-groente in de pan met water, deksel erop en stomen maar. Het water mag de stoominzet niet raken, want dan stoom je niet meer maar kook je. De pan mag ook niet droogkoken, en als je denkt dat dat toch gaat gebeuren, giet je door het stoominzet wat water in de pan eronder. Het stomen duurt volgens mij net zo lang als koken. Ik zorg er wel voor dat de groente of aardappelen in evengrote stukjes is gehakt zodat elk stukje tegelijk gaar is.

Vorige week bedacht ik dat je vast rijst kunt opwarmen in een stoompan. En ja hoor, heerlijk eenvoudig: water onderin, koude rijst-van-gisteren in de stoominzet en na 10 minuten stomen had ik heerlijke hete rijst van gisteren. Voorheen bakte ik oude rijst op of roerde het door de groente (nasi) in de wok, maar dit vind ik lekkerder en het is vetloos. En zo leert een mens elke week iets bij.

Voor wie geen stoompan heeft en geen meuk erbij wil: er zijn ook losse stoommandjes te koop die in elke pan passen.